top of page

YAPAY ZEKA VE İNSAN

                                                                                                                                                          Teknolojinin baş döndürücü hızı bizi de ona ayak uydurmak için çok daha hızlı ve 24 saate sığamaz hale getirdi. Yapay zekayı takip edebilmek için yürümüyor adeta koşuyoruz. Artık şirketler, çalışanlarının daha sağlıklı ve güvenli bir ortamda çalışmalarını sağlamak için  de yapay zekadan faydalanabilecekler.
 

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) raporlarına göre, dünya genelinde yılda 2 milyonun üzerinde çalışanın öldüğü ve ölüm nedenlerinin mesleki sağlık sorunları olduğu kaydedilmektedir. Bu raporlara göre, hemen her gün bir iş yerinde yangın çıkıyor, her gün ortalama 6 çalışan iş kazaları nedeniyle ölüyor ve bir o kadarı da iş göremez hale geliyor. 
 
Artık iş yerleri, çalışanlarının iş sağlığı ve iş güvenliğini sağlayabilmek, 
İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) sisteminin doğru yürütülmesi ve eksikliklerin anında takibinin yapılabilmesi için yapay zekadan faydalanabilecekler. Bunu nasıl yapabileceklerini öğrenmek için bazı incelemeler yaptım ve teknoloji tabanlı şirketler tarafından geliştirilen bu İSG yazılımlarının ana amacının iş yerlerini sıfır kaza hedefine yaklaştırmayı hedeflemeleri olduğunu gördüm. Bu yazılımlar, İSG uzmanına doğru adımlarda ve doğru sırada uygulama yaptırarak, iş yerinde güvenilir bir İSG sistemi kurdurulmasını hedefliyor. Böylece, olası meslek hastalıklarının, iş kazalarının ve acil durumların öngörülebilmesi sağlanabiliyor. Bir İSG yazılım firması kullandıkları metotla görev tanımlı gelişmiş risk analizi de yapılmasını sağladıklarını ve her bir çalışanın yaptığı işlerden dolayı hangi iş kazalarını geçireceğini ve hangi meslek hastalıklarına yakalanabileceklerini de gösterdiklerini söyledi. Dahası, ünvana ve kişiye göre özel eğitimlerin neler olduğunu eksiksiz olarak belirleyebiliyorlar. Hem masaüstü hem de mobil kullanılabilen bu yazılımların çevrimdışı kullanılabileni de var. Yazılımların E-Reçete ve İBYS (İşyeri Bilgi Yönetim Sistemi) entegrasyonları da mevcut. Özel raporlama sistemi ile iş yerlerinin neresinde olumsuzluk olduğu rahatlıkla görülebiliyor ve İSG İndeksi belirlenen limitlerin altında kaldığında sistem sizi uyarıyor.  Üstelik, dünyanın neresine giderseniz gidin, iş yerinizi elektronik ortamda istediğiniz yerden izleyebiliyorsunuz. Daha bir çok özelliği olan İSG yazılımlarının, iş yerlerinin daha sağlıklı ve güvenli hale gelmesi, iş kazalarının, meslek hastalıklarının azalması ve hatta yok olması için bir çözüm olabileceğini düşünüyorum.
 

Yapay zeka hayatımızın tam orta yerinde. Üstelik o da “Önce İnsan” diyor ve İnsana daha sağlıklı ve güvenli bir çalışma ortamı sağlayabilmek için kendisinden faydalanmamızı bekliyor. Teknolojiyi seviyorum ama insan hayatı için olunca daha çok seviyorum.
 

-Mayıs 2018-

Nagihan Ünüvar

* Tüm yayınlarımızın hakları saklı olup, yayınlarımızın kullanılması için Markam Sen ve Nagihan Ünüvar'ın kaynak olarak gösterilmesi gerekmektedir.

bottom of page