DİJİTAL PAZARLAMANIN YILDIZI:
VİDEO PAZARLAMA
İşletmeler, son 20 yıl süresince dijital dünyada yerini alarak, dijital varlıklarını inşa ettiler. Arama motorlarında üst sırada yer almak için anahtar kelimelere odaklanarak internet sitelerini düzenlediler. Ürün ve hizmetlerini tanıtmak için metin, görsel reklamlar kullanarak, potansiyel müşterilerine ulaşmaya çalıştılar. Analitikle site trafiklerini ölçmeyi ve düzenlemeyi öğrendiler.
İşletmeler tarafında dijital süreç bu şekilde ilerlerken, 2018 yılında Google algoritmasını değişerek, internet sitelerini ön plana çıkarmak için site içeriklerine önem vermeye başladı. İçeriklerde, uzmanlık, yeterlilik ve güvenilirlik unsurlarını göz önünde bulundurmaya başlayan Google, algoritmasını markanın internet sitesine referans veren linkleri, sosyal ağları, haberleri, blogları, yetki belgelerini, yorum, görsel, içerik gibi kriterlere göre kurgularken, içerik çalışmaları pazarlamada önemli bir yere sahip oldu.
2020 yılına geldiğimizdeyse, insanların okumaya zaman harcamak yerine, görsel anlatımlı içeriklere yöneldiğini görüyoruz. Görsel, işitsel, içerikli anlatımın tercih sebebi olması, video çalışmalarını dijital pazarlamanın önemli bir aracı haline getirdi.
Youtube’un Yükselişi
İstatistiklere göre, ilk videonun 2005 yılında paylaşıldığı Youtube’un günlük aktif kullanıcı sayısı 30 milyonun üzerinde bulunuyor. Günde 5 milyarın üzerinde video paylaşımının yapıldığı Youtube, 88 ülkede ve 76 dilde yayın yapıyor. Ağırlıklı olarak, 1981-1996 yılları arasında doğan Y kuşağı ve 1996-2010 yılları arasında doğan Z kuşağının aktif olarak kullandığı Youtube, 1965-1980 yılları arasında doğan X kuşağı izleyici kitlesini de hızla yükseltiyor. 50 milyonun üzerinde içerik yaratıcısının yer aldığı Youtube kullanıcılarının %62’si erkek ve erkekler en çok spor ve oyunlarla ilgilenirken, kadınlar güzellik kanallarına ilgi gösteriyor. Google’dan sonra dünyanın en büyük ikinci arama ağı olarak kabul edilen Youtube’un izlenme oranında, 168 milyona yakın kullanıcısıyla ABD ilk sırada yer alırken, 70 milyon kullanıcıyla Brezilya ikinci, 47 milyon kullanıcıyla Rusya üçüncü sırada yer alıyor. 29 milyona yakın kullanıcıyla Türkiye dünya sıralamasında onuncu sırada yer alıyor.
Video Pazarlamanın Gücü
Google istatistiklerine göre, Youtube kullanıcılarının %70’i, iş, eğitim ve hobileriyle ilgili bilgi sahibi olmak için videoları tercih ediyor. Cisco’ya göre, 2021’ye kadar videolardan gelen internet trafiği, toplam internet kullanımının %82’sini oluşturacak. HubSpot’ın yaptığı bir araştırmaya göreyse, tüketicilerin %54’ü, takip ettikleri markanın videolarını izlemeyi tercih ediyor.
Yeni ya da var olan ürün/hizmetinizi sunarken, ne işe yaradığını anlatırken, kullanıcıların araştırdıkları konularda “nasıl yapılıyor?” sorusunu cevaplayarak, uzmanlığınız ve deneyiminizi aktarırken, sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklikle müşterilerinizin mağazaya gitmeden ürününüzü deneyimlemelerini sağlarken video pazarlamanın gücünden faydalanabilir, videoları çok seven Google arama sonuçlarında ön plana çıkabilirsiniz.
Videonuzda hikayeye ve özgün içeriklere odaklanmak, son kullanıcıyı hedefleyen kampanya çalışmanızda, video reklam alternatiflerinden markanıza uygun olanı seçerek, videonuzu 15-30 saniyeyi geçmeyecek şekilde kurgulamak, harekete geçirici mesajı ilk 5 saniyede vermek, hedeflemenizi analitikten faydalanarak yapmak önemlidir.
Son olarak, videonuzun süresi uzadıkça reklamı atlatma oranının yükseldiğini ve az çoktur kuralını unutmayalım.
Nagihan Ünüvar
-Şubat 2020-
* Tüm yayınlarımızın hakları saklı olup, yayınlarımızın kullanılması için Markam Sen ve Nagihan Ünüvar'ın kaynak olarak gösterilmesi gerekmektedir.