top of page

BAŞARILI BİR PAZARLAMA KAMPANYASINA GİDEN 5 ADIM

Başarılı kampanyalar, üzerinden uzun yıllar geçse de konuşulmaya devam ederler. Onlar, eşsiz söylemlerin ve hikayelerin yaratıcıları tarafından geliştirilmiştir.İşini aşkla yapan, kampanya hikayesini yazacağı ürünü içselleştiren yaratıcı yazarlar.

 

“Think Small” kampanya sloganı ve hikayesiyle Volkswagen’in yaratıcısı Bill Bernbach, kampanya hikayesinde Volkswagen’in bir çok şeyi yapamayacak kadar küçük olduğunu anlatıyor, ardından küçük olmasının avantajlarını sıralıyor ve hikayeyi şöyle bitiriyordu “Think it over.”

 

Doyle Dane Bernbach, belki reklamcılık tarihinin en başarılı kampanyasını Avis’le yaratıyor “2 numara olduğunda daha çok çalışırsın, yoksa” diyerek müthiş bir konumlandırma yaparak, o dönem 1 numarada olan Hertz için hayatı çok zor bir hale getiren reklam mottosuna imza atıyordu.

 

Örnekleri daha da uzatabilir, bu örneklerden aldığımız ilhamla, eşsiz bir pazarlama kampanyasına giden 5 adımı sıralayabiliriz.

 

Dersinizi İyi Çalışın

 

Kampanya sloganı yaratacağınız ürünü iyi anlayın. Ürün hakkında ne kadar çok bilgiye sahip olursanız o kadar çok fikir üretebilirsiniz. Bunun için kendinize bir süre verin. 1- 2 hafta ya da 1 ay, ürünü anlayana kadar çalışmaya devam edin.

 

Rakiplerinizin Kampanya Sloganlarını Analiz Edin

 

Rakiplerinizin kampanya sloganlarını ve bu kampanyaların ne kadar başarılı ya da başarısız olduğunu araştırın. Bu size kendi ürününüz için nasıl bir yol izlemeniz gerektiği, neyi yapıp, neyi yapmayacağınıza dair bir fikir verecektir.

 

Müşterilerinizin Tepkilerini İnceleyin

 

Müşterilerinizin benzer kampanyalarla ilgili neler düşündüklerini araştırın. Sosyal medyada, blog ve forumlarda ürünle ilgili yorum başlıklarını tarayın. Kampanyayı anlatırken ne tür sıfatlar kullandıklarına bakın ve onlara güven veren, satın almaya teşvik eden sözlerin neler olduğunu bulun.

 

Eğer bu araştırmayı yapacak profesyonellere ayıracak bir bütçeniz yoksa kendiniz yapın. Bazen bir ev hanımıyla konuşmak bir anketten daha verimli bilgiler verebilir.

 

Kampanyanızı konumlandırın

 

Kampanyanızı nasıl konumlandıracağınıza karar verin. Yani, ürününüzün kimi hedefleyeceğini ve ne vereceğini bulun. Örneğin, Dove sadece bir sabun olarak konumlandırılmak yerine, kuru ciltli kadınları hedefleyerek konumlandırıldı ve başarıya ulaştı.

 

Marka İmajı

 

Kişi, ürün, her ne olursa olsun insanlar imajı satın alırlar. Kaliforniya Üniversitesi Psikoloji Bölümünde bir deney yapıldı. Bir grup öğrenciye arıtılmış su verildi ve tadını tanımlamaları istendi. Bir çoğu tanımlanacak bir tadı olmadığını söyledi. Diğer grup öğrenciye suyun musluktan alındığı söylenerek tadını tanımlamaları istendi. Öğrenciler berbat bir tadı olduğunu söylediler çünkü musluk kloru çağrıştırıyordu. İmaj her şeydir. İmajı belirlerken ürününüzü, konumlandırıldığı yeri, fiyatını ve hedef kitlesini düşünerek bir görsel hayal edin.

 

Büyük Fikrin Gelmesini Bekleyin

 

Tüm çalışmalarınız o büyük fikre ulaşmak içindi. Artık o büyük fikir her an açığa çıkabilir. Duşta, yemekte, hiç beklemediğiniz bir anda o büyük fikir akıl süzgecinizden süzülüp açığa çıkarken yapmanız gereken tek şey sadece not almaktır.

 

Başarılı bir kampanya söylemi bulduğunuzun işaretleri;

 

  • Onu ilk duyduğumda nefesim kesildi

  • Ürünü kendim için de düşünüyorum

  • Eşsiz

  • Ürünle mükemmel bir uyum içerisinde

  • Bu söylemin 30 yıl kullanılabilir olduğunu hissediyorum

 

 

Nagihan Ünüvar

-Mayıs 2019-

* Tüm yayınlarımızın hakları saklı olup, yayınlarımızın kullanılması için Markam Sen ve Nagihan Ünüvar'ın kaynak olarak gösterilmesi gerekmektedir.

bottom of page