FUARLAR: MARKAMIZIN GÖRÜCÜYE ÇIKTIĞI YERLER
Markamız çocuğumuz, onu dünyaya getirmek için sancılı bir süreç geçirdik, en iyisi olsun istedik, yazdık, çizdik, renk, ses, kişilik verdik, onu yarattık. Bilgi ile besledik, kimlerle arkadaş olacağını, kimlere dikkat etmesi gerektiğini öğrettik. Artık vakit geldi, markamızı görücüye çıkarma, kaynaştırma ve gurur duyduğumuz özelliklerini tanıtma vakti, yüz yüze görüşme vakti, fuarlar.
Fuarlar, gelişen teknoloji ve çok yönlü pazarlama anlayışı ile hareket ettiğimiz günümüzde, tüm dinamikleri etkin bir şekilde kullanırken, vazgeçmediğimiz, vazgeçmememiz gereken mecralardır. Pazarlama bütçemizde yer verilmesi gereken fuarları tercih ederken nelere dikkat etmeli, öncesi ve sonrası neler yapmalıyız? Fuar tercihimizi yaparken öncelikli konu, markamıza en uygun fuarı seçmektir. Ne yapıyorsak yapalım, hangi sektörde yer alıyorsak alalım bir fuara katılmaya karar vermeden once ilk olarak markamızın ürün gamına hitap eden, sektörümüzün katılım gerçekleştirdiği yerli ve yabancı fuarların bir listesini çıkaralım. Bu listede yer alan fuarların içeriklerini, katılımcılarını, ziyaretçilerini, kapsadığı alanları, kaç kez yapıldığı, uluslararası olup olmadığını araştıralım. Bu kaynaklara gerek internet üzerinden, gerekse ilgili Bakanlık sitesinden ulaşabilir, detayları sorgulayabiliriz. Hedef pazarımıza en uygun fuarı belirleyerek, öncelikle bu fuarı ziyaret edelim. Ziyaret etmeden once fuara yönelik ön araştırma yaparak, katılımcıları, ziyaretçi profilini inceleyelim. Fuarı ziyaret ederken yanımıza, içerisinde markamızı tanıtacak broşür, kartvizit bulunduran bir tanıtım kiti ve taşınabilir ise ürün numunesini almayı ihmal etmeyelim.
Fuar ziyaretimiz esnasında rakiplerimizi inceleyip, neler yaptıklarını gözlemleyelim ve bol bol not alalım. Fuar esnasında düzenlenen seminerlere iştirak etmeye çalışalım. Tanışalım, konuşalım ve networkümüzü geliştirelim. Daha sonraki aşamada bir değerlendirme yaparak, fuarın bizim için faydalarını analiz edelim ve analiz sonrası bir sonraki takvim yılına dahil edelim. Katılım geçekleştirmeye karar verdiğimiz fuara katılıma yönelik, stand alanımızı, stand yerimizi fuar organizatörü ile bağlantıya geçerek belirleyelim, ilgili kuruluşlara fuar destek ön başvurularımızı yapalım ve hazırlık çalışmalarımıza en az 6 ay öncesinden başlayalım. Sergileyeceğimiz ürünlerin çalışması, fuarda yer alacağımıza yönelik potansiyel müşterilerimize davet yazıları, duyurular gibi tanıtıma yönelik tüm çalışmaları yönetelim. Fuar öncesi pazarlama çalışmalarımızı ne kadar etkin yürütürsek, fuar esnasında o kadar verim alır ve hem potansiyel müşterilerimiz ile ilişkimizi geliştirmek, hem de yeni müşteriler kazanmak için fırsat yaratırız.
Fuar süresince ziyaretçilerimiz ile ilgilenerek, ürünlerimizin etkin tanıtımını yaparken, rakiplerimizi gözlemlemeyi ihmal etmeyelim. Fuar sonrası, görüştüğümüz tüm ziyaretçilerimize bir teşekkür mektubu yazarak ilişkimizi devam ettirelim. Bizden talepte bulunanların taleplerini zamanında yerine getirelim. Fuar sonrası yapacağımız değerlendirme ile, kazanımlarımızı, neleri geliştirmemiz gerektiğini, eksiklikleri tespit ederek bir sonraki adımlarımızı şekillendirelim ve yürümeye devam edelim.
Markamızın görücüsü ile yüz yüze temas ettiği fuarlar, dijital, konvensiyonel tüm pazarlama faaliyetlerimizi taçlandıran, meyvelerini topladığımız ticarethanelerdir.
Kazancınız bol olsun.
Nagihan Ünüvar
* Tüm yayınlarımızın hakları saklı olup, yayınlarımızın kullanılması için Markam Sen ve Nagihan Ünüvar'ın kaynak olarak gösterilmesi gerekmektedir.