top of page

BASİT OL! DUYGUSAL OL! MARKA OL!

İşinizin bir adı, logosu ve görseli var. Peki markası var mı? Marka olmak, sunduğunuz hizmetin veya ürünün nasıl göründüğü değil, sizi rakiplerinizden farklı kılacak hislerinin olması ve bu yanı ile potansiyel müşterilerinizin sadık müşterileriniz haline gelmesi demektir. Marka olmak, pahalı tasarımlar ve iletişim tekniklerinden öte müşterilerinize ne hissettirdiğiniz ile ilgilidir.

 

Markalar; sadık müşterisi olan, rakiplerin değişken fiyatları karşısında popülaritesini yitirmeyen, müşterilerini takip ederek onlara yeni ürünler sunan, basit iletişim dilini tercih eden, müşterisi ile arasında duygusal bağ kuranlardır. Dünyanın en güçlü markaları milyonlar ile arasında bağ kurmuş markalar. Örneğin Coca Cola. Hakkında onca spekülasyona rağmen, sadık müşterileri ile yoluna devam eden ve sürekli yeni ürünler ile gamını genişleten yegane markalardan biri. Nike, nike giymek spordan öte bir itibar, bir yaşam tarzı haline gelmiş durumda. Apple, o bir ilk. Onlarca rakibe ragmen sadık müşterisi ona sahip olmak için birbiriyle yarışıyor. Starbucks, yolda, evde, işde, ulaşması kolay ve kahve denildiğinde akla ilk gelen marka. Facebook, Google, Swatch, Amazon, General Electric, Microsoft, IBM, McDonalds, L’oreal, Zara, İkea, Sonny, DHL, American Express, Gilette, Disney, Shell bu markalardan örnek olarak verebileceklerimizden bazıları. İlk olmak yeterlimi? Tabiki hayır. İlk cep telefonu Motorola tarafından yapıldı ancak günümüzde Apple ve Iphone tüm ezberleri bozdu. Yahoo, ilk arama motoru olarak hayatımıza girdi ancak Google şu an dünyanın en çok tercih ettiği ve %95 kullanıcı ile bir numaradaki arama motoru oldu. Sadece ilk olmak yeterli değil.

 

Güçlü marka yaratmak kendimize şu soruları sormak ile başlar;

  • Potansiyel müşterilerim kimler?

  •  Potansiyel müşterilerim ne istiyorlar?

  •  Rakiplerim kimler?

  • Rakiplerim markalarını nasıl konumlandırmışlar?

  • Markam, potansiyel müşterilerimin hangi sorunu çözecek?

  •  Benim markamı neden tercih edecekleri ? Değer önerim ne?

  •  Rakiplerime benzer miyim? Tek miyim?

  • Potansiyel müşterilerime markama sahip olma duygusunu nasıl yaratacağı

  •  Markamın nasıl bir kişiliği olacak?

 

Sorularımızın cevapları markamızın yol haritasını basitçe belirleyeceğimiz bir strateji oluşturmamızı sağlayacaktır. Daha sonra pazarlama kanallarını belirleyerek potansiyel müşterilerimiz ile iletişeme geçebilir, marka yolunda ilerlerken, sürekli geri bildirim ve analiz ile markamızı geliştirir, gerekli düzenlemeleri yaparız. 

 

Özlenen, takip edilen, sahip olunmak istenen marka neden sizin markanız olmasın?

 

“Küçük başlayın büyük düşünün”#SteveJobs

Nagihan Ünüvar

* Tüm yayınlarımızın hakları saklı olup, yayınlarımızın kullanılması için Markam Sen ve Nagihan Ünüvar'ın kaynak olarak gösterilmesi gerekmektedir.

bottom of page