MARKA İNOVASYONUNUN YARATICI LİDERLERİ
Yeni markalar, yeni hizmetler ve ürünler pazarda yer alırken, rekabette tutunarak, marka sürekliliği sağlamak için, yeni bir ürün, hizmet yaratmak ya da var olan ürün, hizmetimizi yenilemek, yaratıcı olmak ihtiyacı içerisindeyiz. Marka inovasyonunun en güzel örneklerini, kendilerini sürekli yenileyen, yeni teknolojiler ve hizmetler ile öne çıkan, Google, Apple, Samsung, IBM gibi markalardan biliyoruz. “İnovasyon yap ya da öl” cümlesini sık sık duyuyoruz ve çoğu marka, birçok inovasyon denemesi yaparak, sonunda büyük bir inovasyon yakalama hedefi ile birçok başarısız girişimdede bulunuyor. Tabiki, önemli olan başarılı inovasyon yapmak, kural koyucu olmak ve pazarı domine etmektir. Hem yaratıcı olmak, hem de yıkıcı olmak, kendisine gelecek saldırılara karşı hazırlıklı olmak ve savunmaktır. İnovasyon yapan markaya, pazardaki payını kaybetmeye başladığını gören rakipler saldıracak, olumsuz birçok argüman üreteceklerdir. Tüm bu riskleri göze alabilen markalar inovasyon yapabilirler.
Bu markalar, hedeflerinden vazgeçmeyen, vizyoner liderlerin yönetimindeki markalardır. Örneğin Virgin ve Richard Branson, Walmart ve Sam Walton, Starbucks ve Howard Schultz, Nike ve Philip Knight, İKEA ve Ingvar Kamprad, McDonald’s ve Ray Kroc, Apple ve Steve Jobs…Vizyoner insanlar, sonsuz hayal güçleri ile yola çıkan ve hedeflerine ulaşan insanlardır. IKEA, kendin monte et sistemi ile mobilya fiyatını düşüren, konseptlerinin içerisinde, restoran açan ilk marka oldu. Starbucks, kahve satarak, insanların buluşma yeri ve kira ödemeden çalışabilecekleri alanlar oluşturdu. Virgin, markasını platform olarak kullandı. Markayı yenilikçi marka yapmak için öncelikli ihtiyaç, markanın inovasyon liderine sahip olmasıdır. İnovasyon lideri, şirketin çalışanlarını, iş ortaklarını yenilikçi düşünmeye ikna eder, yaratıcı insanları işe alır, çalışanlar arasında yaratıcı fikirler geliştirilmesi için onlara fırsatlar sunar.
İnovasyonun Yaratıcı İnsanları
Yaratıcılık uzmanı Gilda Waisburd’a göre; Esnek, Ayrıntıcı, bütünü görebilen, öğrenmeye açık, başkalarına duyarlı, sorun hakkında birçok fikir üretebilen, belirsizliğe tahammülü olan, meraklı, bağımsız, düşünen, eylem odaklı, konsantre olabilen, kendini adayan, azimli, mizah anlayışı olan, hayal gücü yüksek, girdikleri ortamları etkileyen, risk alma becerisine sahip, sözel akıcılığa sahip, problemi doğru anlayabilen insanlar yaratıcı insanlardır. Görüntü kullanırlar, metafor kullanırlar, mantık kullanırlar. Tutkuludurlar, zorluklar karşısında yılmazlar, özgün kombinasyonlar yaparlar, fikirleri birleştirme, bağdaştırma becerisine sahiplerdir ve sık sık “Neden?” diye sorarlar.
Rekabete dayanıklı, kural koyucu yenilikçi markalar, yaratıcı, vizyoner liderlere ve çalışanlara sahiptirler ve sürekli yeni fikirler üreterek hayata geçirirler.
Nagihan Ünüvar
* Tüm yayınlarımızın hakları saklı olup, yayınlarımızın kullanılması için Markam Sen ve Nagihan Ünüvar'ın kaynak olarak gösterilmesi gerekmektedir.