HER KRİZİN BİR MÜŞTERİSİ VARDIR
Konumuzun kriz olmamasını, onun yerine, yeni, yükselen markalar ve pazarlama trendleri ya da başarı hikayelerini anlatmayı dilerdim. Körler sağırlar birbirini ağırlar hikayesini hiç sevmediğim gibi, felakat tellalı da olmak istemem. Nitekim, göz ardı edemeyeceğimiz gerçek gündemimiz Krizin etkilerini yaşayan ülkemiz markalarının, şirketlerinin, kriz ortamında reklam ve pazarlama faaliyetlerine dair tavsiyelerde bulunmak isterim.
Hepimiz kriz ortamında mecburen kemer sıkmaya ve lüks maliyet kalemlerini bütçemizden çıkarmaya yöneliyoruz. Dışarıda yemek yerken, ev sofralarımızı tercih ediyor, daha çok evde vakit geçiriyor, daha az dışarıya çıkıyoruz. Bizim için lüks olarak nitelendirdiğimiz alımlarımızı kısıtlıyor ve hatta durduruyor, ihtiyaçlarımıza odaklanıyoruz. Tıpkı bizler gibi, şirketler de, kriz ortamında, gelir ve giderlerini hassas teraziler ile masaya yatırıyorlar. Çoğu da, terazinin ağır çeken yüklerinden biri olarak, pazarlama ve reklam bütçelerini görüyor, faaliyetleri daraltarak ya da tamamen durdurarak doğrudan satış ile ayakta kalmaya çalışıyorlar.
Pazarlama Karnesi Hazırlayın
Hem satış, hem pazarlamanın, tezgah önünde ve arkasında geçirdiğim yirmi küsür yıllık tecrübeme dayanarak, kriz ortamında pazarlamaya daha çok yüklenmemizi tavsiye ederim. Bunun için, öncelikle, pazarlama kanallarının tek tek gözden geçirileceği bir pazarlama karnesini hazırlayarak işe başlayabiliriz. Kendimce 3N1K olarak nitelendirdiğim, Nerede? Neyi? Nasıl? Kime?soruları ile hedef kitlemizi, en çok dönüş olan kanalları inceleyerek, hazırlayacağımız basit bir çalışma ile ortaya çıkaracağımız pazarlama karnemizde, çok kredileri dersleri bir sonraki dönem almaya erteleyerek, yani, satışa dönüşü için uzun vade çalışmamızı gerektiren kanalları beklemeye alarak, kısa ve orta vade satışlarımızı artıracak kanalların hızını artıralım. Artıralım diyorum çünkü kriz ortamında piyasanın hareketlenmesini ve satış yapmamızı sağlayan pazarlama kanalları, vücudumuzun organlarını harekete geçiren beynimiz gibidir.
Dijital Pazarlamaya Devam
Özellikle, faaliyetlerinde ağırlıklı olarak dijital pazarlama araçlarını kullanan vizyoner şirketler, kriz ortamında pazarlama bütçelerini daraltmadan faaliyetlerine devam edebileceklerini bilirler. Çünkü bu şirketler, hedef kitlelerine ulaşırken, onların alışkanlıklarını, ihtiyaçlarını veriler ile ölçümleyebilen, kampanyalarını bu veriler ışığında düzenleyebilen ve tüm bunları başarılı bütçeler ile kontrol edebilen şirketlerdir. Serbest atış ile dağıtılan broşürler, kataloglar, kartvizitler, bir köşeye atılan promosyon malzemeleri yerine, müşterisine nasıl ulaşacaklarını bilen, onlara fırsatlar sunan, sadık müşterilerini teşvik eden ve kampanyaları en etkin kanal ile duyurmayı bilen şirketlerdir. Kriz ortamında ayakta kalmak için, daha çok yaratıcı olmamız şart. Motivasyonumuzu düşürmeden çalışmaya devam etmeliyiz.
Bill Gates’in dediği gibi son kuruşum kalsa onu da PR’a harcarım demeyeceğim. “Son kuruşum kalsa onu da Adwords’e harcarım” diyorum.
Nagihan Ünüvar
* Tüm yayınlarımızın hakları saklı olup, yayınlarımızın kullanılması için Markam Sen ve Nagihan Ünüvar'ın kaynak olarak gösterilmesi gerekmektedir.