top of page

GLOBAL PAZAR ARAŞTIRMA KAYNAKLARI

 

Stratejik karar vermek ve doğru pazarları hedefleyebilmek için pazar araştırması yapmak gerekiyor. İhracatçılara yardımcı olacak birçok ücretsiz başvuru kaynağı mevcut. Yurt içinde kabul görmüş bir ürün ya da hizmeti, küresel pazarda potansiyel müşterisiyle buluşturmak, global bir marka olmak için gerekli bir disiplindir. Stratejik karar vermek ve doğru pazarları hedefleyebilmek için mutlaka pazar araştırması yapmak gerekir. Bunun için, profesyonel yardım alabileceğiniz gibi, pazara girişte size yardımcı olacak ücretsiz başvuru kaynaklarından da faydalanabilirsiniz.

 

Eurostat: Avrupa Birliği’nin resmi istatistik kurumudur. AB ülkelerinin ekonomik ve sosyal göstergelerine ilişkin istatistiklere bu site üzerinden ulaşabilir, dış ticaret verilerini ülkeler bazında görebilirsiniz.

 

Trade Map: Ülkelerin ve sektörlerin dış ticaret istatistiklerine ulaşabileceğiniz önemli bir kaynaktır. Site üzerinde ihracat ve ithalat verilerini görebilir, ülkeler arası kıyaslama yapabilirsiniz.

 

Comtrade: Birleşmiş Milletlerin veri tabanında ülkelerin Harmonize System Code (HS Code), yani GTİP ve ticari sınıflandırmalarına göre ticari verilere ulaşabilirsiniz. 

 

International Trade Center: Küresel pazar araştırması için önemli bir kaynak olan Uluslararası Ticaret Merkezi’nde pazar araştırma ve analiz araçlarını kullanarak pazar bilgilerine, sektörel ve ürün bazında istatistiklere ulaşabilirsiniz.

 

Google Market Finder: Google algoritmasını kullanarak internet sitenizde yer alan ürünlerin en çok hangi ülkelerde talep gördüğünü araştırabilirsiniz. Google Market Finder, ads reklamlarından aldığı istatistiklere göre sıralama yaparak, ürününüzün ilgi göreceği küresel pazarları belirlemenize yardımcı olur.

 

Consumer Barometer: Yine bir Google algoritması olan uygulamayla, özellikle perakende gibi son kullanıcıya hitap eden sektörlerle ilgili olarak, kullanıcıların davranışlarına, alışveriş alışkanlıklarına ve tüm ülkelerdeki tüketici istatistiklerine ulaşabilirsiniz.

 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK): TÜİK veri tabanında, temel ekonomik göstergelere ücretsiz olarak ulaşabileceğiniz gibi, GTİP’e göre gruplama ve detaylı dış ticaret istatistiklerini makul bir ücret karşılığında talep edebilirsiniz.

 

Ticaret Müşavirlikleri: Türkiye Cumhuriyeti Ticaret Bakanlığı’na bağlı olarak faaliyet gösteren Ticaret Müşavirlikleri, bulundukları ülkenin ticari faaliyetlerine hakim kaynaklardır. Ticaret müşavirlerinin bilgilerine bakanlığın internet sitesi üzerinden ulaşabilirsiniz.

 

İhracatçı Birlikleri: Her ihracatçının Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) çatısı altında yer alan İhracatçı Birlikleri’nden sektörüyle ilgili olana üye olması gerekir. Pazar araştırması yapmak için sahaya inmek isteyenlere, pazar araştırması ve pazara giriş destekleri de bulunmakta olup, detaylı bilgi almak için sektörünüzle ilgili İhracatçı Birliği’ne ve KOSGEB’e başvurabilirsiniz.

Nagihan Ünüvar

-Kasım 2019-

* Tüm yayınlarımızın hakları saklı olup, yayınlarımızın kullanılması için Markam Sen ve Nagihan Ünüvar'ın kaynak olarak gösterilmesi gerekmektedir.

bottom of page