top of page

SİZ HANGİ TİP GİRİŞİMCİSİNİZ?

 

Birçoğumuzun hayranlıkla takip ettiği büyük markaların yola çıkış hikayelerinin aktörü girişimcilerinin, bir marka yaratmak üzere işe başladığını düşünenlerden değilim. Her birinin hikayesini ayrı ayrı incelersek, ya profesyonel ya da kişisel hayatlarında bir sorun ve bu soruna çözüm bulma arayışı olduğunu görebiliriz. Bugüne kadar ki araştırmalarım ve deneyimlerimle bu girişimci tiplerini kendi içerisinde dört gruba ayırdım. Birinci grup, çok para kazanılacağı ve kar getireceği düşünülen bir ürün ya da hizmetin sunumunu sağlayan bir şirket yaratmak, ikinci grup, kariyer yapma imkanı bulamayınca yani işsizlikten bir iş yaratmak, üçüncü grup, canı sıkılan ve çok parası olup bir iş yaratmak, dördüncü grup, uzun yıllara varan profesyonel deneyimiyle kendi işini yaratmak üzere yola çıkanlardan oluşuyor.

 

Fırsatları Değerlendirenler

Bu grup girişimciler, gözü açık diye tabir ettiklerimizdir. Tam anlamıyla ticaret kafasına sahiptirler. Elleri kolları uzundur, bilgiye kolay ulaşırlar, fırsatları görürler ve hızlı bir şekilde hayata geçirirler. Girişimci zekasına sahiptirler, inovasyona önem verirler ve mücadelecidirler. Boş işlerle uğraşmazlar, işleri güçleri hedef odaklı iş üretmektir. Yani tam anlamıyla işkoliktirler. Manipüle etmeye yatkındırlar. Kendilerine fayda vereceğini düşündükleri insanlarla birlikte olurlar. Hedeflerine ulaşmak için her zaman bir B planları vardır.

 

İş Bulamayanlar

Bu grup girişimciler, mecburiyetten yola çıkanlardır. İş bulamazlar ya da buldukları işlerde tutunamazlar. Anlamlı bir iş deneyimleri olmadığı halde, başkalarını taklit ederek bir iş kurmaya çalışırlar. Büyük sözler söylerler ve bu işi biliyorum havası yaratırlar. Eğer biraz çevreleri varsa bir süre yürüyebilirler ancak çoğunluğu saman alevi gibidir. Tabi ki aralarında gerçekten kendini geliştiren, sürekli eğitenler de vardır. Ancak, bu grubun birincil amacı iyi bir iş bulmak olduğu için, o işi bulduklarını düşündükleri anda yön değiştirirler.

 

Canı Sıkılanlar

Bu grup, hayatları boyunca hiç çalışmamış ya da ailesinin servetinden faydalanmış bir gruptur. Magazin haberi olmayı severler. Etkinliklerde, açılışlarda boy gösterirler. Bir gün canları sıkılır, yeni bir şeyler yapmak ister veya birileri onlara değişik bir  fikir verirse yürüyebilirler. Para sorunu da olmadığı için canlarının istediği gibi davranırlar. Bol bol röportaj verirler, ödüller alırlar. Yine canları sıkılana kadar bu süreç böyle devam eder.

 

Profesyoneller

Bu grup, uzun yıllar çalışma hayatı deneyimine sahip ve kendi alanlarında bilgili profesyonellerden ve akademisyenlerden oluşur. Yaptıkları işi iyi bilirler ve tecrübelidirler. Bir zaman sonra, bir yere bağlı çalışmak yerine kendi özgür ve özgün yollarında yürümek isterler. Öncelikleri bilgiyi paylaşarak değer yaratmaktır. Sosyal statüye önem verirler. Araştırma yetenekleri çok gelişmiştir ve kendilerini sürekli yenilerler. Bu grup artık yolunu çizmiştir ve bu yolda yürümeye devam eder.    

 

Büyük markalar işe büyük ürün ya da hizmetle başlarlar. Bu markaların kahramanları da genellikle fırsatları değerlendiren girişimcilerden çıkar. Onlar belki bir akademisyen gibi teorik bilgiye sahip değillerdir. Belki uzun yıllar uzmanlıklarında kariyer yapmış profesyoneller de değildir. Ama onların en önemli özelliği, her zaman en iyileri bulup onlarla çalışmalarıdır. Pratik bilgiye kolay ulaşırlar. Zekaları kıvraktır. İşleriyle ilgili her şeyi bilir, bir şeyi de çok iyi bilirler. Doğuştan liderlik özelliği taşırlar. Steve Jobs, Jeff Bezos, Elon Musk bu girişimcilere en iyi örneklerdir.

 

Peki siz, siz hangi tipte bir girişimcisiniz?

Nagihan Ünüvar

-Mayıs 2019-

* Tüm yayınlarımızın hakları saklı olup, yayınlarımızın kullanılması için Markam Sen ve Nagihan Ünüvar'ın kaynak olarak gösterilmesi gerekmektedir.

bottom of page