top of page

HERKESE SESİNİ DUYURMA İMKANI VEREN BİR MARKA HİKAYESİ

Markanın hikayesi PayPal ile başlıyor. Elon Musk’ın kurucusu olduğu PayPal’da bilgisayar mühendisi ve tasarımcı olarak çalışan 3 genç kendi videolarını arkadaşlarıyla paylaşmak isterken, video formatının uygun olmaması, dosyanın büyük olmasından dolayı bir yükleme sorunu yaşıyorlar. Bu soruna çözüm bulmak üzere yola çıkan gençler, şu an dünyada 2 milyara yakın kullanıcısı olan Youtube’un marka yolculuğunu da başlatmış oluyorlar. 2006 yılında Google tarafından 1,65 milyar dolara satın alınarak broadcast yourself (kendini yayınla) sloganıyla yola çıkan Youtube’un misyonu, herkese sesini duyurma ve dünyayı tanıma şansı vermek, değerleri, ifade özgürlüğü, bilgi edinme özgürlüğü, fırsat özgürlüğü ve aidiyet özgürlüğünden oluşuyor.

 

10 yılı aşkın süredir hayatımızın bir parçası haline gelen sosyal medyayla birlikte gelişen Youtube’un son 2-3 yıldır hızlı yükselişi ve ülkemiz medya profesyonellerinin de özgür ve özgün yayıncılık yapmak için Youtube’u tercih etmeye başlamaları, tıpkı geleneksel gazetecilik gibi televizyonun da eskisi gibi rağbet görmemesine sebep oldu. Youtube, herkesin sesini özgürce duyurabildiği, çok uygun fiyatlarla stüdyo kiralayarak profesyonel yayın yapma imkanı da bulabildiği günümüzün yeni nesil medyasıdır.

 

İlk videonun 2005 yılında paylaşıldığı Youtube istatistiklerine göre, günlük aktif kullanıcı sayısı 30 milyonun üzerinde bulunuyor. Günde 5 milyara yakın video paylaşımı yapılan Youtube, 88 ülkede ve 76 dilde yayın yapıyor. Millenial kuşağının belki de tek tercihi olmakla birlikte, Youtube’u tercih etme oranı 35-55 yaş aralığında da hızla yükseliyor. 50 milyon içerik yaratıcısının aktif olarak yer aldığı Youtube kullanıcılarının %62’si erkek ve erkekler Youtube’da daha çok spor ve oyunlarla ilgilenirken, kadınlar güzellik kanallarına ilgi gösteriyor. Google’dan sonra dünyanın en büyük ikinci arama ağı olarak kabul edilen Youtube izleme oranında, 168 milyona yakın kullanıcıyla ABD, 70 milyona yakın kullanıcıyla Brezilya ve 47 milyon kullanıcıyla Rusya ilk üçte yer alırken, 29 milyona yakın kullanıcısıyla Türkiye 10.uncu sırada yer alıyor.

 

2017 yılında Youtube’un Youtube TV’yi de hayata geçirmesiyle, ayda belli bir ücret karşılığı tüm TV kanallarının da Youtube üzerinden izlenmesini mümkün hale getirmesiyle birlikte, ABD’de kablolu ya da uydu yayına gerek kalmadan Youtube üzerinden TV izleme imkanına da sahip olunuyor. Çok yakında dünyanın bir çok ülkesindeki kullanıcıların da bu imkana sahip olacakları belirtiliyor.

 

Dijital çağ ile insanlar kendilerini birçok platformda özgürce ifade edebiliyor, öğretilerini sorgulayabiliyor ve algıları gelişen insan yepyeni bir dünyaya doğru uyanıyor. Bilgiyi alıyor, süzüyor, sorguluyor ve kendi kişisel dünyasını yaratıyor. Birey olmanın verdiği farkındalıkla hareket eden insan, yeni terimlerden, yeni sözlerden, yeni ufuklardan bahsetmek istiyor. Dijital çağ ile algıları gelişen insan, hiçbir çağda olmadığı kadar ne istediğini biliyor.

 

Youtube, yola çıkış hikayesi ve misyonuyla herkese kendi dünyasını yaratma imkanı veriyor. Medyayı tekelleşmekten kurtarıyor. Sadece parası olanın ya da belli bir kesimin sesini duyurmasına değil, her insanın sesini duyurmasına imkan veriyor. Üstelik bunun için sizden para da istemiyor. Eğer yaratıcı ve özgün içerikler de üretebiliyorsanız, videolarınız binlerce hatta milyonlarca insana ulaşabiliyor.

 

Her zaman dediğim gibi, her şey markalaştırılabilir, yeter ki özgür ve özgün olsun.

 

Nagihan Ünüvar

-Mayıs 2019-

* Tüm yayınlarımızın hakları saklı olup, yayınlarımızın kullanılması için Markam Sen ve Nagihan Ünüvar'ın kaynak olarak gösterilmesi gerekmektedir.

bottom of page