top of page

ABD VE İHRACATA İLK ADIM PROJESİ

 

2018’de en çok ihracat yaptığımız ülke olan Almanya’nın son dönemde ekonomik resesyona girmesi ve Brexit etkisinin AB ülkelerine ihracatımızı da etkileyecek olması, ülke olarak yeni pazarlara açılmamız gereğini ve dünyanın en büyük ithalatçısı ABD ile ilişkilerimizi güçlendirmemizin ne kadar önemli olduğunu açıkça gösteriyor.

 

Geçtiğimiz ay Türkiye’yi ziyaret eden ve gerek devlet, kamu, gerekse özel sektör temsilcileriyle bir araya gelen ABD Ticaret Bakanı Wilbur Ross’un açıklamaları önemliydi. ABD’li yatırımcıları Türkiye’ye davet eden çağrısı, ticaret hedefinin 100 milyar dolara çıkarılmasını hedefleyen ortak çalışma gruplarının çağrıları, ABD’ye ihracatı gündeme getirdi. Özellikle, Çin’le ABD arasındaki ticaret savaşları ve iki ülke arasındaki kriz ortamı diğer ülkeler için fırsat yarattı.

 

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) raporuna göre ABD, 2018 yılında en çok ihracat yaptığımız ülkeler arasında Almanya, İngiltere, İtalya ve Irak’tan sonra 5’inci sırada yer alıyor. Aynı raporda, 2018 yılında ABD ihracatımızın 8 milyar 300 milyon dolar olarak gerçekleştiği belirtiliyor. Öte yandan, ABD’nin ithalatında en önemli partnerin Çin olduğunu görüyoruz. Ticaret savaşlarıyla birlikte, ABD, Çin’den ithalatta kısıtlamalara giderken, Çin’den ithal ettiği ürünler için başka alternatif ülke arayışına girdiğini de görüyoruz.

 

Türkiye 33’üncü Sırada

International Trade Center (ITC) raporuna göre, 2018’de ABD’nin en çok ithalat yaptığı ülkeler sırasıyla, Çin, Meksika, Kanada, Japonya ve Almanya. Türkiye bu listede 33’üncü sırada yer alıyor. ABD’nin Türkiye’den en çok ithalatını yaptığı ürünlerin; kazanlar, makineler, mekanik cihazlar ve aletler, nükleer reaktörler, aksam ve parçaları, motorlu kara taşıtları, traktörler, bisikletler, motosikletler, kara taşıtları, aksam, parça, aksesuarı, halılar ve dokumaya elverişli maddelerden yer kaplamaları, demir ve çelik, mineral yakıtlar, mineral yağlar ve bunların damıtılmasından elde edilen ürünler, bitümenli maddeler, mineral mumlar, taş, alçı, çimento, amyant, mika veya benzeri maddelerden eşya, demir veya çelikten eşya, örülmemiş giyim eşyası ve aksesuarı, hava taşıtları, uzay taşıtları ve bunların aksam ve parçalar olduğu belirtiliyor.

 

Tekstil Sektöründe Atağa Geçilmeli

ABD’nin Çin’den ağırlıklı olarak ithal ettiği ürünlerse, makine ve elektronik eşyalar, mobilya, çocuk oyuncağı ve tekstil ürünler. Dolayısıyla, mobilya, oyuncak ve tekstil sektörlerinde faaliyet gösteren firmalarımız için de önemli bir fırsat haline geldi. Özellikle, güçlü olduğumuz tekstil sektöründe atağa geçmemiz, bu sektörde faaliyet gösteren binlerce üreticimize de nefes aldıracaktır.

 

TİM ve KOSGEB iş birliğiyle “İhracata İlk Adım” destek programı da açıklandı. Buna göre, KOBİ’ler proje bazlı olarak üst sınırı 100 bin TL’ye varan, toplamda 300 bin TL’lik destekten faydalanabilecekler. Desteklerin KOBİ’lerin ihracat motivasyonunu artırmasını diliyorum. 
 

Nagihan Ünüvar

-Eylül 2019-

* Tüm yayınlarımızın hakları saklı olup, yayınlarımızın kullanılması için Markam Sen ve Nagihan Ünüvar'ın kaynak olarak gösterilmesi gerekmektedir.

bottom of page