top of page

2015'DE MARKAM SEN'SİN DEDİĞİMİZ MARKALAR -I-

​Dünyamızın terör, savaş ile kavrulduğu, finansal dengesizliklerin ekosistemi alt üst ettiği 2015’te, öne çıkan marka sıralaması değişmedi. Silikon Vadisinin Teknoloji Çözümleri ile ABD, Otomotiv Sektörünün lideri Almanya, Lüksün ve Kozmetiğin adresi Fransa ve İtalya… Dünyada kabul görmüş Global Araştırma Şirketi Interbrand, 2015’in ilk 100 markasını açıkladı. Bu ay, 2014 ile kıyaslamasını yaptığım hız çağının ilk dört global markasını inceledim.


Stephen Wosniak ve Steve Jobs tarafından, bir evin garajında, 1 Nisan 1976 tarihinde kurulan Apple, bundan 15 sene öncesine kadar çoğumuzun bilmediği bir marka iken, geçen 40 yılın sonunda ve dijital çağın hayatımıza girdiği milenyum ile birlikte “Farklı Düşün” sloganı altında sunduğu eşsiz tasarımları ve hayatları zenginleştirmeye odaklı ayırt edici kampanya programları ile her geçen gün artmaya devam eden müthiş bir hayran kitlesine sahip olarak, vazgeçilmez markaların birinci sırasında olmaya devam ediyor. 2014 yılında 118 milyar 863 milyon dolar olan Apple’ın marka değeri, 2015 yılında %43 büyüme ile 170 milyar 276 milyon dolara ulaştı.


Stanford Üniversitesi’nin doktora öğrencileri Larry Page ve Sergey Brin tarafından, "dünyadaki bilgiyi organize etmek ve bunu evrensel olarak erişilebilir ve kullanılabilir hale getirmek” misyonu ile 4 Eylül 1998’de kurulan Google, “Kötü Olma!” sloganı ile, kuruluşundan bugüne kadar gerçekleşen büyüme hızı, şirketin temel web arama motorunun ötesinde, ürünler, satın almalar ve ortaklıklar zincirinin meydana gelmesini sağladı. 2014 yılında 107 milyar 439 milyon dolar marka değerine sahip Google’ın, 2015 yılı marka değeri %12’lik büyüme ile 120 milyar 314 milyon dolara ulaştı.


1886 yılında, Atlantalı eczacı John Pemberton, hazırladığı içeceği Jacobs Eczanesi’ne götürdü. Bu yeni içecek, Jacobs Eczanesi’nde bardağı beş sentten satışa sunuldu. Pemberton'ın muhasebecisi olan Frank Robinson içeceğe “Coca-Cola” adını verdi ve bu adı kendi el yazısıyla yazıya döktü. Bugüne kadar Coca-Cola adı hiç değişmeden aynı şekilde yazıldı. Pemberton’ın ölümününün ardından Atlantalı işadamı Asa Griggs Candler, yaklaşık 2.300 dolara işin haklarını satın aldı. Candler, şirketin ilk başkanı ve markaya gerçek vizyonunu kazandıran kişi oldu ve 1893’de Coca-Cola’yı bir icattan bir markaya dönüştürdü. Içeriğinde ki bazı maddelerin kansorejen olduğuna dair hakkında pek çok araştırma yapılan Coca Cola’nın, 2014’te 81 milyar 563 milyon dolar olan marka değeri, %4 azalarak 78 milyar 423 milyon dolara geriledi ancak Coca Cola, lovemarks olarak yine ilk üçteki yerini korudu.


4 Nisan 1975, Seattle’da iki üniversite öğrencisi Paul Allen ve Bill Gates tarafından “her ev ve her masada bir bilgisayar” vizyonu ile kurulan Microsoft, aradan geçen yıllar içinde bir dünya devi oldu. Bill Gates, dünya devi olmasını, sadece geliştirdiği işletim sistemini satarak değil, ayrıca, sektördeki büyük açıkları kapatabilecek nitelikte yazılan yazılımları, daha kendisi için tehlike teşkil edecek aşamaya getirmeden satın almasıyla başardığını belirtiyor. 2014 yılının sıralamasında 61 milyar 154 milyon dolar ile IBM’in arkasında beşinci sırada yer alan Microsoft, 2015’te, % 11 artış ile IBM’i dördüncülük koltuğundan kaldırarak, 67 milyar 670 milyon dolar marka değerine ulaştı.


Gelecek yazımda, 2015’de Markam Sen’sin dediğimiz Markalar’a devam ederek, global markaların öne çıkan özelliklerini, sektörel kırılımlara ilişkin incelemelerimi sizlerle paylaşıyor olacağım.

Nagihan Ünüvar

* Tüm yayınlarımızın hakları saklı olup, yayınlarımızın kullanılması için Markam Sen ve Nagihan Ünüvar'ın kaynak olarak gösterilmesi gerekmektedir.

bottom of page