2015'DE MARKAM SEN'SİN DEDİĞİMİZ MARKALAR -II-
Aralık 2015 tarihli yazımda, Global Araştırma Şirketi Interbrand’in, 2015’in ilk 100 sıralamasında yer alan ilk dört markası Apple, Google, Coca Cola ve Microsoft’a ilişkin incelemelerime yer vermiştim. Bu ayki köşe yazıma öne çıkan markalar ile devam ediyorum; IBM, Toyota ve Samsung.
1911’de Thomas J. Watson tarafından, kart delici makinelerin bulucusu Hermann Hollerith’in patentlerini işlemek ve geliştirmek üzere kurulan IBM - International Business Machines, 1930 yıllarında terazi imalatı ve satışı gerçekleştiriyordu. Bugünlerde Dijital Çağın Akıllı Dünya inşa etme stratejisine konumlandıran IBM’in, üç yıl önce göreve gelen ilk kadın CEO’su Ginni Rometty ile büyük değişim yolculuğu da başladı. Analitik, bulut ve mobil ile web teknolojilerine odaklanan hırslı ve hedef odaklı Rometty ile IBM, 2014’de Apple ile giyilebilir cihazlar için işbirliği gerçekleştirdi. IBM, 2014’de 72, 244 milyar dolar ile marka sıralamasında dördüncü olarak Microsoft’un önünde yer alırken, 2015’de, 65, 095 milyar dolar ile beşinci sırada yer aldı. IBM, 2015’te, Facebook ile, Dijital Reklamların kişiselleştirilmesine yönelik bir iş ortaklığı gerçekleştirmişti. 2015’de cirosu 19,2 milyar dolar ile hedeflerin altında kalan firma, aynı zamanda, borsada bir gün içerisinde 6,5 dolar değer kaybederek, milyarder yatırımcı Warren Buffett’ın 500 milyon dolar kaybına neden olmuştu.
Sakichi Toyoda, 19. yüzyıl sonlarında, tekstil endüstrisinde bir devrim yaparak, Japonya'nın ilk otomatik dokuma tezgahını icat etti 1918’de Toyoda Spinning & Weaving Company'yi (Toyoda İplik ve Dokuma Şirketi) kurmasının ardından, büyük rüyası olan otomatik dokuma tezgahını 1924 yılında tamamladı ve 1926’da Toyoda Otomatik Dokuma Tezgahları Fabrikası kuruldu. Amerika ve Avrupa gezilerinde yeni gelişen otomotiv endüstrisinden derinden etkilenen Sakichi’nin oğlu Kiichiro, babasının otomatik dokuma tezgahının patentinin satışından elde ettiği 100.000 Sterlin ile, 1937 yılında Toyota Motor Corporation'ın (TMC) temellerini attı. Toyota, dokuma tezgahlarından otomobillere uzanan başarılarla dolu serüvenine ve yükselişine devam ederken, 2015 yılında markam sen dediğimiz marka sıralamasında %16 artış ile, sekizinci sıradan altıncı sıraya çıkarak, 49,048 milyar dolar ile yer aldı.
Güney Kore’li Lee Byung-Chul, yakın ülkelere kurutulmuş balık, sebze ve meyve satmak amacıyla, 1938’de bir şirket kurdu. İlerleyen zamanda şirketini büyüten Byung-Chul, 1970’e gelindiğinde sanayi yatırımlarına başladı ve Samsung renkli televizyon ve kişisel bilgisayarlarının üretimine başladı. 1990’dan sonra hızlı büyüme sürecine giren Samsung, 1997’deki büyük Asya krizini zarar görmeden atlatarak, elektronik sektörünün devi haline geldi. Bugünlerde, akıllı telefon ve bilgisayarda Apple ile sürekli ve bitmeyecek görünen bir tasarım ve teknoloji yarışında olan Samsung, beyaz eşya, telefon, bilgisayar, kamera, uydu alıcısı gibi bir çok alanda faaliyet gösteriyor. Samsung’un 3D LED TV’nin gelişiminde de önemli bir rol üstlendiği bilinmektedir. Birçok sosyal sorumluluk projesinin de önderi olan Samsung, 2015’de, markam sen dediğimiz marka sıralamasında 45,297 milyar dolar ile yedinci sırada yer aldı.
Yeni yılın ilk ayını yaşarken, 2015’in marka muhasebesini yapmaya devam ediyoruz. 2015’de Markam Sen’sin dediğimiz Markalar 3. Bölüm’de buluşmak üzere, 2016’nın iz bırakacak yeni markalara merhaba dediğimiz bir yıl olmasını dilerim.
Nagihan Ünüvar
* Tüm yayınlarımızın hakları saklı olup, yayınlarımızın kullanılması için Markam Sen ve Nagihan Ünüvar'ın kaynak olarak gösterilmesi gerekmektedir.