top of page

2014'DE MARKAM SEN'SİN DEDİĞİMİZ MARKALAR 

Yaşadığımız mutlulukları ve güzel hatıraları yanımıza alarak, hüzünleri ise  geride bırakarak 2014’ü uğurladık. 2015’e, yeni mutluluklar, yeni heyecanlar ve yeni umutlar getirmesi dileğiyle hoşgeldin diyoruz. Markalarda, 2014’te, kazançlarının ve kayıplarının tablosunu çıkarttılar ve yenilenerek 2015’e merhaba demeye hazırlandılar. Yeni yıl ile birlikte, yeni ürünler, yeni heyecanlar ve deneyimler bizleri bekliyor. Bu yazımda, 2014’ün marka değeri en yüksek global markalarını ele alarak, milyonlarca tüketicinin Markam Sen dediği markaları inceledim. 


Global araştırma şirketi Interbrand’in, finansal değerlendirme, pazarındaki fiyatı domine etmesi ve tüketicinin tercih etmesi kriterlerine göre oluşturduğu 2014’ün marka değeri en yüksek markaları raporuna göre, 2014’ün marka değeri en yüksek markası, 118 milyar 863 milyon dolar marka değeri ile Apple. Steve Jobs’un 2001 yılında belirlediği, Apple’ın, kullanıcılarının “Digital Hub”ı olma vizyonu, Apple ürünlerinin kullanıcılarına mobil ödeme imkanı verir hale gelmesi ile tamamlanmış oldu. 2014 yılında, Apple watch ile mobil bilgisayar özelliğine sahip, giyilebilir sağlık ve fitness monitörü, iki farklı iphone modeli, Car play ile akıllı otomobil teknolojisini, homekit ile akıllı ev teknolojisini kullanıcıları ile buluşturan ve şu sıralar iphone ve ipadlerin daha mobil, daha işlevsel olmasına yönelik geliştirmeler yapmaya devam eden Apple, dünyaya armağan ettiği teknolojisi ve farklılığı ile daha uzun yıllar marka değeri en yüksek global marka olmaya ve Markam Sen olarak seçilmeye devam edecek görünüyor.

 

İkinci markamız, 107 milyar 439 milyon dolar marka değeri ile Google. Dünyanın bir numaralı arama motoru Google, Markam Sen diyen milyonlarca kullanıcısına, giyilebilir cihazlar, bioteknoloji, robotic yatırımları ile sürekli yenilikler sunmaya devam ediyor. Google’ın ileri teknoloji yatırımlarından biri sürücüsüz, kendi kendine gidebilen otomobil teknolojisi, diğeri Google Glass. Google’ın kurucusu ve CEO’su Larry Page’e göre “Çılgın bir şeyler yapmıyorsanız, yanlış bir şeyler yapıyorsunuzdur.”

 

Coca Cola, milyonların bir asrı aşkın Markam Sen dediği,128 yıllık alkolsüz içecek markası. 2013’de Arjantin’de piyasaya çıkardığı ve 2014’te A.B.D. ve İngiltere’de lansmanını yaptığı, doğal şekerli Coca Cola Life, yine 2014’te Zico, Green Mountain Coffee, Monster Beverage Corp firmalarından aldığı hisseler ile ürün gamını genişletti. 2020’den önce Coca Cola şişelerinde plantbottle teknolojisini kullanmayı hedefleyen firma, Nike, P&G, Henz markaları ilede ortaklıklar gerçekleştirdi.

 

Dördüncü markamız IBM için 2014 dönüşüm yılı oldu. Akıllı Gezegen (Smarter Planet) inşa etme stratejisi üzerine kurguladığı yol haritası ile akıllı evler, akıllı şehirler, sadece IBM’in değil, rakiplerinin de odaklandığı alan. Temmuz 2014’de Apple ile gerçekleştirdiği işbirliği IBM’in marka değerini yükselten önemli adımlarından biri oldu. Beşinci markamız 2014’te değişim yılını yaşayan Microsoft. Şirketin bulut bilgi işlem ve arama teklifleri uzmanı olarak uzun yıllar görev alan Satya Nadella, eski CEO Steven Ballmer’ın ayrılması ile CEO olarak dümeni aldı ve yeni bir dönemi başlattı. Nadella, Microsoft'un kültürünü geliştirmeye yönelik çalışmaları ile etkinliğini gösterirken, bulut ve cep için Windows yeniden konumlandırıldı. Bing arama motoru tarafından desteklenen kişisel ses asistanı Cortana, Windows Phone 8.1,  Apple ve Google’a rakip olarak bekleniyor.

 

2014’te marka değeri en yüksek bu ilk beş firmayı General Electric, Samsung, Toyota, Mc Donalds, Mercedes Benz, BMW, Intel, Disney, Cisco, Amazon, Oracle, HP, Gillette, Louis Vuitton, Honda, H&M, Nike, American Express, Pepsi, SAP, IKEA, UPS, Ebay, Pampers, Facebook takip ediyor. 


Dönüşüm çağında, her şeyin ve herkesin değişmeye ve değişime uyum sağlamayı öğrenmeye başladığı 2014 geride kalırken, 2015, sadece akıllı telefonların değil, akıllı sistemlerin, akıllı teknolojilerin günlük hayatımızda bize sunacağı birçok avantajdan faydalanmaya başlayacağımız bir yıl olacak gibi görünüyor. Yaşadığımız evrende her şey mükemmel bir uyum içerisinde, dünya saatte 1670 km hız ile kendi ekseni etrafında, saatte 108.000 km hızla güneş etrafında dönüyor. Bana göre “Mükemmel uyum ve hız” sadece dönüşüm çağının değil, evrenin bizden beklediğidir. 


2015, hız ve uyumun hayatınızda olduğu bir yıl olsun.

​Nagihan Ünüvar

* Tüm yayınlarımızın hakları saklı olup, yayınlarımızın kullanılması için Markam Sen ve Nagihan Ünüvar'ın kaynak olarak gösterilmesi gerekmektedir.

bottom of page