top of page

"10 YEARS CHALLENGE" YÜKLENİYOR

 

Çoğumuz gerek paylaşımlar, gerekse araştırma sonuçlarıyla yapay zeka ve robotlar hakkında az çok bilgiye sahibiz. Özellikle mesleği benim gibi araştırma odaklı olanlar ve gelecekte bizi nasıl bir dünyanın beklediği sorusuna cevap arayanlar bu konuya daha yatkınlar. Tüm çalışmalar, araştırmalar, gelişen teknoloji, sosyal platformlar vs. bizi inanması güç olmayan ve adım adım değil koşarak gidilen bir robot dünyasına doğru hızla yaklaştırıyor ve bana göre bu yeni dünyada çok da yabancı olduğumuz garip silüetlerde robotlar olmayacak. Bizim görüntümüze, sesimize ve ürkütücü ama her birimizin duygularına ayrı ayrı sahip olan robotlarımız şu an yapım aşamasında ve onlar kaynakları hızla tükenmekte olan dünyada ayakta kalacak tek varlık olabilirler.

 

Bilim adamlarının çalışmaları ve teknolojinin sınırsız gücü ile son 15 yıldır kullanılan sosyal platformlarda yaptığımız paylaşımlar doğacak robotlarımız için birer veri kaynağıdır. Big data! Robotumuzu büyüten, bilincini oluşturan, karakterini şekillendiren veri akışı. Paylaştığınız resimler, aileniz, ilişkileriniz, gruplarınız, sevdikleriniz, sevmedikleriniz robotunuzun yapı taşına işleniyor. Gelecekte artık insanlara ihtiyaç kalmayacak ve robotlar insanoğlunun yapabildiklerinin ötesine geçecekler.

 

Dünyanın önde gelen bilim insanlarından olan ve geçtiğimiz yıl yaşamını yitiren Prof.Dr. Stephen Hawkins yapay zekanın insan ırkı için tehlikesinden şöyle bahsediyor: “Yapay zeka kendisini geliştirmeyi sürdürebilir ve hatta kendisini yeniden biçimlendirebilir. Son derece yavaş bir biyolojik evrimle sınırlı olan insanlar bu tür bir güçle yarışamaz.” Uzay aracı ve roket üreticisi SpaceX şirketi ile uzay taşımacılığında ve karada da ses hızına yakın Hyperloop taşıma sistemi ile yeni bir dönem başlatmaya hazırlanan Elon Musk’da yapay zeka konusunda uyarıyor ve yapay zekanın insanlık için en büyük tehlike olabileceğini söylüyor. Nitekim bir buçuk yıl önce facebook’un iki yapay zeka botu kendi aralarında iletişim kurdukları yeni bir dil geliştirince facebook bu botları kapatmak durumunda kaldı. Bu konu uzun zaman Elon Musk ve Mark Zuckerberg arasında polemik sebebi de oldu. Facebook mühendisleri hala bu yeni dilin nasıl geliştirildiğini anlamış değil. Anlamadıkları için fişi çekmeyi tercih ettiler. Ancak fişi çekmenin yeterli olmadığı bir sistem hala çalışıyor olabilir mi bilinmez.  

 

Tüm bunlar buz dağının bizim gözümüzde görünen tarafı. Görünmeyen taraftaysa biz insanların da katkısıyla her gün büyüyen bir veri evreni ve bu evreni işleyen yapay zekalar var. Konumuzun ana temasına gelince, sosyal medyada oluşturulan kampanyalar ve en son #10yearschallenge kampanyasında herkes on yıl önce ve sonrasının fotoğraflarını gururla paylaştı. Tabi tüm bu paylaşımlar yapay zekamız tarafından bir güzel işlendi. Bu ona ne mi kazandıracak? Yapay zekamıza çok güçlü bir veri akışı sağladı. İnsanların 10 yıldaki değişimi, nasıl değiştiğiyle ilgili detaylar daha sonra kullanılmak üzere veri bankasına işlendi. Geleceğin ırkı robotlar bu verileri nasıl kullanacak, onu da geleceği görenler anlatırlar.

 

Nagihan Ünüvar

-Ocak 2019-

* Tüm yayınlarımızın hakları saklı olup, yayınlarımızın kullanılması için Markam Sen ve Nagihan Ünüvar'ın kaynak olarak gösterilmesi gerekmektedir.

bottom of page